Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Sněmovně to vřelo. Poslankyně ANO měly výbušné vystoupení

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Především poslankyně ANO dnes hájily nevinu svých šéfů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Například Taťána Malá obvinila kolegy z jiných stran z pokrytectví. Předseda STAN Petr Gazdík označil její vystoupení za urážlivé a komediální.

"Opozice má dopředu jasno, že Babiš a Faltýnek musejí být vydáni," prohlašovala Malá. Policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil podle ní lhal mandátovému a imunitní mu výboru při projednávání kauzy. "Nejsem si jistá tím, že policejní šetření je dlážděno dobrými úmysly," uvedla mimo jiné.

Ujišťovala, že se nenechá zastrašit kvůli svému názoru, že Babiš a Faltýnek nemají být vydáni k trestnímu stíhání. Gazdík poté jejím vystoupení mluvil o nabubřelosti, hlouposti a nekompetentnosti. Pokdu by podle něj byl místo šéfů ANO obviněn třeba nějaký starosta, "tak už někde bručí".

Věra Procházková (ANO) označila kauzu Čapí hnízdo za politickou zakázku, jak zdiskreditovat vedení úspěšného politického subjektu. Monika Oborná (ANO) uvedla, že vystoupení Nevtípila bylo "mírně řečeno nepřesvědčivé".

Předseda poslanců STAN Jan Farský připomenul zástupců ANO, že v minulosti hlasovali pro vydání obviněných poslanců jiných stran. "Kde je vaše integrita, takhle vám zachutnala moc," dotázal se poslankyň ANO.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek připomněl ANO jeho dřívější odmítavý postoj k využívání imunity. Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek obvinil ANO z toho, že v kauze zastupují sami sebe, vyzval k omezení imunity jen na projevy ve Sněmovně.

Témata:  Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy