Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým předsedou pražské ČSSD byl zvolen Petr Pavlík, buńka vyjádřila podporu Drahošovi

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Do čela pražské ČSSD byl zvolen Petr Pavlík. Ve funkci tak nahradí někdejšího ministra zdravotnictví a šéfa ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, který dnes rezignoval.

Na dnešním jednání o tom rozhodli delegáti krajské konference strany. Pavlík byl v tajné volbě jediným kandidátem a hlasovalo pro něj 127 delegátů. Před volbou bylo vydáno 166 volebních lístků. Pavlík je členem sociální demokracie v Praze 6. V minulosti býval náměstkem na ministerstvu školství. V roce 2014 neúspěšně kandidoval do Senátu.

Pavlík je členem sociální demokracie v Praze 6. Je bývalým náměstkem na ministerstvu školství a je předsedou školské odborné komise ČSSD. Jako poradce v minulosti pracoval i pro exministry Kateřinu Valachovou a Marcela Chládka (ČSSD). V roce 2014 Pavlík neúspěšně kandidoval do Senátu. Působí jako pedagog na Fakultě humanitních studií UK. Zabývá se zejména genderovou problematikou, tedy rovnými příležitostmi žen a mužů.

Dosavadní předseda Ludvík rezignoval dnes, šéfem pražských sociálních demokratů byl od roku 2014. Svůj krok odůvodnil situací v pražské ČSSD. „Stav pražské organizace, tak jak se to vyvinulo, je v tuto chvíli opravdu takový, že já tam být v žádné funkci nemůžu a nechci," řekl Ludvík. Narážel například na spor uvnitř strany při loňském sestavování pražské kandidátky do sněmovních voleb, kdy těsná většina členů odmítla jeho návrh kandidátky.

Delegáti rovněž nominovali na předsedu celorepublikové ČSSD poslance Jana Hamáčka, pro kterého hlasovalo 121 delegátů. "Velmi si toho vážím a je to pro mě závazek. Pražská konference byla druhou, mě zítra čeká domovská organizace, což jsou Střední Čechy. Přál bych si, aby z toho sjezdu ČSSD vzešla sjednocená, silná a sebevědomá," řekl Hamáček. Na pozici místopředsedů nominovala pražská ČSSD poslance Ondřeje Veselého a Radima Hejduka.

Buňka se také vyjádřila k volbě prezidenta. "Krajská konference vyzývá občany ČR k účasti v druhém kole prezidentských voleb a doporučuje zvážit podporu takového kandidáta, který nerozděluje společnost, nerozdmýchává nenávist a ctí Ústavu a zákony. Tyto požadavky splňuje kandidát Jiří Drahoš," řekl europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Toto hlasování se nelíbilo některým delegátům, kteří na protest opustili jednací sál.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Miloslav Ludvík Jan Hamáček Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy