Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda se rozrostla o 1353 profesionálních vojáků, upravený web láká nováčky

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Armáda loni přijala 2173 nových vojáků a odešlo z ní 820 vojáků z povolání. K začátku ledna na ministerstvu obrany celkem pracovalo 32.110 vojáků z povolání a občanských a státních zaměstnanců. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře se armádě v náboru dlouhodobě daří. Armáda spustila nový web.

Armáda chce nadále ročně přijímat 2000 nových příslušníků. "Nábor je jednou z našich hlavních priorit. Věřím, že nová podoba webu, který je nyní atraktivnější a uživatelsky vstřícný, pomůže přilákat další zájemce o službu v armádě," uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Uchazeči o vstup do armády na novém webu naleznou informace o vojenských školách, aktivní záloze nebo aktuální seznam volných míst a potřebné kontakty. Náčelnice odboru doplňování personálu armády Lenka Šmerdová k webu poznamenala, že snahou bylo vytvořit co nejpřehlednější internetové stránky. "Chtěli jsme moderní design, čistou grafiku a snadnou ovladatelnost," uvedla.

Armáda se v posledních letech snaží naplnit své útvary, které byly oslabeny po úsporných opatřeních v době hospodářské krize. Na začátku roku 2014 na ministerstvu obrany působilo 20.864 vojáků z povolání, nyní jich je o téměř 3400 více. V číslech nejsou uvedeni pracovníci tajné služby Vojenského zpravodajství, jejich počty ministerstvo obrany nezveřejňuje.

Bečvář připustil, že v následujících letech se může nábor zkomplikovat kvůli klesající nezaměstnanosti, své řady navíc rozšiřuje i policie a další bezpečnostní složky.

Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany sdělil, že loni byl náborový cíl 2000 nových vojáků, přijato jich bylo 2173. Armáda si vybírala z asi 10.000 zájemců o službu. Služební poměr zanikl 820 vojákům, čistý nárůst tak byl 1353 nových profesionálních vojáků. Přijato podle něj bylo i dalších 170 civilních a 30 státních zaměstnanců. Civilních zaměstnanců nyní na obraně pracuje 6690, státních zaměstnanců 1170.

Témata:  Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy