reklama

Pro letošní rok plánují pojišťovny celkovou částku na preventivní programy ještě navýšit. Některé nabízejí i nové benefity.

"Nejoblíbenější jsou dlouhodobě příspěvky na pohybové aktivity, které loni čerpalo 260.000 klientů a vyplacená částka činí 130 milionů korun," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Na druhém místě bylo očkování proti klíšťové encefalitidě, které využilo 70.000 klientů.

Podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenky Mazurové jsou oblíbené příspěvky pro nastávající matky a plavecké kurzy pro děti. Klienti Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) mají podle vedoucího oddělení marketingu Jana Matese největší zájem o pohybové aktivity, očkování a školní ozdravné pobyty.

U Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) se podle mluvčí Hany Kadečkové o 70 procent proti předpokladům zvedl zájem o očkování proti žloutence. Pojišťovny přispívají i na očkování proti chřipce. Mezi klienty ZPMV vzrostl o 80 procent proti předpokladům také zájem o vyšetření pro prevenci rakoviny, například prsu, kůže či konečníku.

Pojišťovny přispívají také na odvykání kouření, léčbu obezity, astmatu či diabetu, dětem na rovnátka či sportovním prohlídky. Chronicky nemocné děti s kožními či dýchacími problémy se mohou přihlásit do pojišťovnami organizovaných pobytů u moře nebo v Tatrách. Rodina na ně ale musí část doplácet řádově několik tisíc korun.

ČPZP přispívá dětem na cyklistické přilby. Má také příspěvek pro prvodárce krve a spolu s ZPMV platí očkování proti žloutence dobrovolným hasičům. Specifikem ZPMV je také to, že dárce krve může svoje benefity převést na dítě.