reklama

Mezi obyvatele v okolí elektrárny se dostane 45.000 balení léku. Náklady na pořízení tablet hradí vlastník temelínské elektrárny, společnost ČEZ. Tablety dostane přibližně 27.000 obyvatel žijících v zóně kolem elektrárny.

"Ale netýká se to jen lidí, kteří zde bydlí. Tablety budou mít k dispozici například i domovy důchodců, školy a podobně," uvedla Lenka Novotná z oddělení krizového řízení jihočeských hasičů, kteří léky vydávají.

Léky na takzvanou jódovou profylaxi mají obyvatelé v okolí Temelína k dispozici i nyní. Jejich účinnost ale letos po pěti letech končí. "Další ochranná opatření v případě radiační události jsou ve vnějším havarijním plánu jaderné elektrárny Temelín," dodala Novotná.

Kalium jodid patří do skupiny takzvaných antidot. V případě radioaktivního záření, kdy se uvolňuje radioaktivní jod, může zabránit poškození štítné žlázy. Po spolknutí tablety se totiž štítná žláza nasytí neaktivním jodem, který pak zabrání příjmu radioaktivního jodu z kontaminovaného vzduchu, vody či mléka.