Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo povede Zelené po Stropnickém? O post předsedy se poperou tři zájemci

Strana zelených
Strana zelených
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Česká Třebová - O post šéfa Strany Zelených na volebním sjezdu usilují tři kandidáti. Své projevy už přednesli všichni uchazeči, starosta Prahy 4 Petr Štěpánek, radní Prahy 7 František Vosecký a horolezec a učitel Jan Šlechta. Největší potlesk zaznamenal Vosecký.

Současný místopředseda Petr Kutílek se kandidatury vzdal, dál by rád pokračoval v předsednictvu.

"Zelení nemají v Česku alternativu," podotkl Vosecký. Loňské sněmovní volby byly podle něj debakl. "Zelení by měli svoji sílu obrátit navenek, ne být kakofonií stovek a tisíců hlasů, které si odporují. Strana nemá papouškovat průzkumy, ale jít za lidmi a zjistit, co je pálí," řekl například Štěpánek.

Učitel Jan Šlechta je znám svými neotřelými projevy. Účastníci sjezdu mu často nevěnovali pozornost a odešli ze sálu. Kteří zůstali, Šlechta mnohdy rozesmál.

Nový předseda ve funkci vystřídá Matěje Stropnického, který loni v říjnu po sněmovních volbách rezignoval. Strana získala 1,46 procenta hlasů, a nemá tak nárok ani na příspěvky od státu. Ty strana získává, pokud dostane alespoň tři procenta. Pro vstup do Sněmovny je nutných pět procent hlasů.

Témata:  Strana zelených Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy