Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem by se stal Zeman, tvrdí průzkum

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Druhé kolo prezidentských voleb by těsně vyhrál stávající prezident Miloš Zeman před svým soupeřem Jiřím Drahošem. Uvedl to dnes server Blesk.cz na základě průzkumu agentury Phoenix Research.

Šance obou kandidátů jsou ale podle ředitele agentury Jana Kubáčka stále vyrovnané, protože Zemanův náskok je v rámci statistické chyby.

Průzkum se konal od 17. ledna do dneška, tedy již po prvním kole voleb a postupu Zemana a Drahoše do druhého kola. Zemanovi by dalo hlas 41,5 procenta voličů a Drahošovi 39,2 procenta. Výsledek voleb ale ještě může ovlivnit velká část nerozhodnutých voličů, kterých je podle průzkumu 19,3 procenta.

Oba kandidáti tak mají podle Kubáčka reálnou šanci uspět, pokud dokážou voliče přimět, aby šli k urnám. Volební účast by podle průzkumu dosáhla 60,4 procenta. V prvním kole činila 61,92 procenta. Při minulých prezidentských volbách byla účast v prvním kole 61,31 procenta voličů a ve druhém kole klesla na 59,11 procenta.

Témata:  Miloš Zeman volební preference

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy