reklama

Debatu Drahoš nepovažuje za nijak zajímavou. Zeman v ní podle něho řekl, co říci chtěl. Na společnou úterní a čtvrteční debatu v TV Prima a v České televizi se Drahoš chystá. Podle něho je problém vybrat z nepřeberného množství Zemanových "veletočů", které z nich budou v duelech relevantní. Drahoš zkritizoval způsob kampaně, které vede Zemanovo okolí. Označil ho za neférový.

Zatímco Drahoš se v posledních dnech soustředil na kontaktní kampaň, Zeman začal na rozdíl od prvního kola vystupovat v televizních debatách. Na jejich počtu se neshodli. Prezident původně nechtěl více než dvě, později přijal nabídku čtyř televizí. Drahoš půjde do dvou duelů.

Dnes novinářům řekl, že nabídl televizím po vzoru například Spojených států, aby komerční televize uspořádaly společnou debatu. Ty na to nepřistoupily. Duel se Zemanem na Primě v úterý večer bude podle Drahoše vzhledem k jeho časovým možnostem první možný.

Současný prezident už v neděli vystoupil na Nově. Drahoš řekl, že celou debatu neviděl, protože jel od voličů z Ostravy. Pustil si jen část. "Nepřišlo mi to jako něco moc zajímavého. Miloš Zeman si řekl, co si říci chtěl. Nevím, koho z nerozhodnutých voličů tím přesvědčil," poznamenal. Dodal, že Zeman "najednou začal vystupovat jako umírněný státník", který slibuje, že se polepší. Pořad označil za Zemanovo "selfpromo". Moderátor debaty podle něj měl před Zemanem velký respekt. Toho, že se natáčení nezúčastnil, nelituje. Kontaktní kampaň podle něj byla důležitější.