reklama

ČTK to při dnešním jednání výboru řekli jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM) a zpravodaj Petr Gazdík (STAN). "Naším úkolem bylo zjistit, zda žádost je, nebo není politicky motivována. A v tomto případě ta žádost je politicky motivována, protože šlo o rozhodnutí kolektivního orgánu," řekl novinářům Gazdík.

Svoboda se rozhodnutím nikterak neobohatil, zdůraznil. "On rozhodoval proto, protože byl zvolením do nějakého kolektivního orgánu k tomu rozhodnutí nucen, nebo musel tak rozhodnout, jinak by způsobil hlavnímu městu Praze škodu," dodal Gazdík. "Na plénum ve Sněmovně by se mohla záležitost případně dostat už tento týden," míní Grospič.

Policie vinila Svobodu spolu s dalšími radními z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce související s opencard. Její počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma.

V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Pokud by Sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho poslaneckého mandátu.