Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán pod palbou kritiky. Stále mlčí ohledně Babišova kontroverzního výroku

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD kritizuje ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli tomu, že mlčí k výrokům premiéra Andreje Babiše o trestních řízeních na objednávku. Na Babišova slova reagovala také TOP 09.

Exministr pro legislativu a lidská práva Jiří Chvojka (ČSSD) citoval z reakce soudce Jana Sváčka na Babišovo vystoupení ve Sněmovně. Premiér uvedl, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání. Přes výzvy poslanců se přítomný Pelikán k jeho výroku nevyslovil. Tím, že ministr spravedlnosti mlčel, podle Sváčka i Chvojky v podstatě vyjádřil souhlas.

"Jako soudce se musím proti takovému vašemu postoji ohradit, neboť tím byla hrubě znevážena nezávislost soudní moci," uvedl Sváček v komentáři pro deník Právo, který Chvojka citoval.

I exministr chce, aby Pelikán označil ta trestní stíhání, která za dobu jeho vlády proběhla na něčí objednávku, a uvede jména odsouzených, kteří byli ve zmanipulovaných soudních procesech posláni do vězení. Pokud tak neučiní, podrývá dle Chvojky důvěru v českou justici a v tom případě nemá stát v jejím čele.

TOP 09 navrhuje, aby byla novelou zákona vládě odňata pravomoc odvolávat nejvyššího státního zástupce. Nově by tuto možnost v případě pochybení nejvyššího státního zástupce měl dostat kárný senát.

Babiš v neděli na facebooku uvedl jako příklad trestního stíhání na objednávku kromě Čapího hnízda i případ Aleny Vitáskové, na kterou "si to objednala solární mafie".

Témata:  Robert Pelikán Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy