reklama

"My nebudeme součástí nějaké dražby o to, kdo za výhodnějších podmínek půjde s hnutím ANO. To po nás nikdo nemůže chtít. Nedostaneme se do té situace, že tady bude ODS a v druhých dveřích SPD a komunisti a pan Babiš si bude vybírat, co se mu zrovna hodí," řekl Fiala.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija také upozornila, že vláda ANO zaujala negativní stanoviska k poslaneckým návrhům ODS a naopak prosazuje návrhy, které vyhovují spíše levici.

Fiala dnes kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho přístup k sestavování vlády. Vadí mu pondělní Zemanovo prohlášení, že v případě svého nezvolení prezidentem jmenuje Babiše premiérem, i kdyby nezískal 101 poslaneckých podpisů, což si Zeman před dvěma týdny stanovil jako podmínku pro druhý pokus o sestavení vlády.

"Mocenský pakt nejenom neoslabuje, ale naopak sílí. A navzdory veškeré logice naší parlamentní demokracie a duchu naší ústavy jsme zase v situaci, kdy Andrej Babiš má slíbený od Miloše Zemana bianco šek, ať se stane, co se stane," řekl Fiala.

Vyzval v této souvislosti, aby ve druhém kole voleb lidé hlasovali pro Zemanova vyzyvatele Jiřího Drahoše.