Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné nákupy o svátcích? Lidovci chtějí rozšířit zákaz

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Zákaz prodeje ve velkých obchodech by měl platit o všech státních svátcích, nikoli pouze o vybraných, jak je tomu nyní. Myslí si to lidovci, kteří navrhnou, aby byl zákon změněn. Novinářům to dnes řekl místopředseda lidovců Jiří Mihola.

Mihola se domnívá, že návrh, pro který chce získat podporu napříč politickým spektrem, vyřeší zmatek, kdy lidé nevědí, ve které svátky jsou obchody zavřené. „My jsme přesvědčeni jako KDU-ČSL, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemusí být na prvním místě. A za takové dny považujeme státní svátky," řekl Mihola. „Dnes se odvoláváme na kulturu, historii a kořeny identity v různých situacích a měli bychom si také státních svátků, které nám připomínají tu naši kulturu, osobnosti a historii, vážit," uvedl.

Obchody nyní musí zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den obchody mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

KDU-ČSL argumentují u návrhu i tím, že by rozšíření zákazu prodeje umožnilo rodinám trávit čas pohromadě, místo toho, aby jejich příslušníci museli trávit čas v práci v obchodech. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že podle průzkumů, které má k dispozici, většina Čechů nepovažuje zavřené obchody ve svátek za problém.

Návrh zákona je podle Miholy připravený, před předložením ale chce získat podporu ještě od dalších poslaneckých klubů. Například zástupci KSČM dnes dali najevo, že by rozšíření zákazu prodeje na všechny svátky podpořili. Naopak ODS na současné schůzi Sněmovny navrhuje zákaz prodeje ve svátky zrušit, podle nich je chaotický a lidé nevědí, kdy bude mít který obchod zavřeno. S regulací nesouhlasí ani SPD.

Témata:  státní svátek KDU-ČSL Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy