Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS ve Sněmovně neuspěla s návrhem na zrušení EET, nezruší se ani zákaz prodeje o svátcích

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Občanští demokraté ve Sněmovně neuspěli se svými návrhy na zrušení zákazu prodeje o svátcích a zrušení elektronické evidence tržeb. Neprošel ani jejich návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Sněmovna dnes už v úvodním kole zamítla návrh ODS, která chtěla zrušit zákon o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě. Celkem 102 poslanců hlavně z klubů ANO, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL prosadilo jeho zamítnutí. Podpořilo je i několik poslanců Pirátů. Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko.

Občanští demokraté argumentovali tím, že praxe ukázala, že norma je nadbytečná, nepřiměřeně zasahuje do práv obchodníků a omezuje občany. „Chceme zrušit jeden zbytečný zákon," řekl za předkladatele poslanec ODS Martin Kupka. Alena Gajdůšková (ČSSD) však navrhla předlohu zamítnout a připojila se k ní i Květa Matušovská (KSČM). „Nemocnice jet musí, ale nakoupit si snad proboha můžeme jindy," uvedla Gajdůšková jako jeden z argumentů. Podle ní neobstojí ani tvrzení, že podnikatelé přijdou o příjmy nebo že by obchody musely propouštět. Zastánci zachování zákazu prodeje argumentovali také tím, že zaměstnanci obchodů budou moci trávit víc času s rodinami.

Zákon z roku 2016 přišel s tím, že velké obchody musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno jen do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu vztahuje i na bazary, zastavárny a výkupny odpadu.

V prvním čtení byl také zamítnut návrh ODS na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb. ODS tvrdí, že evidence tržeb kromě jiného zvyšuje administrativní povinnosti podnikatelů. Ministryně financí Alena Schillerová ale před poslanci toto tvrzení odmítla. Současná vláda s návrhem ODS vyjádřila nesouhlas. Zamítnutí návrhu prošlo hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

EET je podle ODS represivní opatření, které zvýšilo administrativní povinnosti a náklady několika set tisícům podnikatelům. „Největší negativní dopad má zejména na malé a střední podnikatele a živnostníky," zdůvodnila ODS svůj návrh. "Tento zákon je útokem na svobodu, nic míň," prohlásil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schillerová naopak zdůraznila, že základním smyslem EET je narovnání podnikatelského prostředí, a proto ho podporují všechny významné podnikatelské svazy a komory. Vláda podle svého stanoviska mimo jiné považuje EET fungující pouze s nezbytnými výjimkami za nástroj, díky kterému lze narovnat podnikatelské prostředí. Zajistí tak, aby někteří podnikatelé neměli neoprávněnou konkurenční výhodu spočívající v možnosti účtovat díky vyhýbání se daňové povinnosti nižší cenu za své zboží nebo služby. Se všemi výhradami vlády se ztotožnila zpravodajka k předloze Miloslava Vostrá (KSČM), a proto navrhla její zamítnutí.

Do elektronické evidence tržeb zasáhl loni v prosinci Ústavní soud. Zrušil například plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby.

Ministryně Schillerová řekla, že rozhodnutí ÚS interpretuje pozitivně, protože podle ní uznal EET jako legitimní nástroj v boji s daňovými úniky. Novelu, která na rozhodnutí soudu reaguje, chce předložit na vládu nejpozději na přelomu února a března.

Témata:  ODS elektronická evidence tržeb státní svátek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy