Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská média se obula od Jiřího Drahoše kvůli údajnému ovlivňování voleb

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Moskva/Praha - Velká většina ruských médií si všímá vyjádření Miloše Zemana z první debaty s Jiřím Drahošem, že výroky o ovlivňování sněmovních voleb tajnými službami urážejí voliče.

Kampaň před druhým kolem poměrně podrobně sledují ruská centrální i regionální média. Část neskrývá otevřené sympatie k Zemanovi.

Ruský krajně nacionalistický server Russkij mir obvinil Drahoše, že české obyvatelstvo straší. Stejně orientovaná televizní stanice Cargrad na webu napsala, že prezident Zeman v první debatě svého protikandidáta "usadil". Drahoš se prý svými prohlášeními o Rusku snaží voliče zmást.

Českým prezidentským volbám se v komentáři věnovala redakce "levicově vlasteneckého" serveru Krasnaja vesna (Rudé jaro). Připomíná výhrady místní opozice k průběhu ruských prezidentských voleb v roce 2012, které údajně "vyvrátila nezávislá prověrka patrioticky orientovaných aktivistů". Ve volbách, podle liberální opozice zfalšovaných, tehdy zvítězil Vladimir Putin.

"Uběhlo několik let a trend se díky Spojeným státům dostal na novou úroveň," píše se v komentáři. "Nyní opoziční síly v řadě zemí obviňují ze svých neúspěchů Rusko. Rusko prý volby ovlivnilo, a proto v nich prohráli. Žádné důkazy přirozeně nejsou, jde jen o prázdná obvinění," konstatovala Krasnaja vesna.

Témata:  Rusko Miloš Zeman Jiří Drahoš internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy