Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel známý kapelník Zdeněk Barták. V jeho orchestru vystupovala řada známých zpěváků

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Dnes ráno zemřel kapelník a dlouholetý rozhlasový hudební redaktor Zdeněk Barták, bylo mu 89 let. Jeho orchestrem prošla plejáda výjimečných instrumentalistů či posléze známých dirigentů.

"Odešla tak jedna z posledních velkých hudebních osobností a současně legend, které výrazným způsobem formovaly a definovaly tvář naší moderní populární hudby," řekl hudební publicista Miloš Skalka.

Zdeněk Barták se narodil 13. července 1928. V letech 1944-1950 studoval hru na hoboj a poté čtyři roky dirigování a skladbu na pražské konzervatoři. Už jako student hrál v Orchestru Karla Vlacha ve hře Divotvorný hrnec. Právě pod vlivem tohoto angažmá sestavil podobný orchestr Zet-Be-Club Praha, jehož obsazení tvořili studenti a hudebníci jazzové orientace. Po nadšeném přijetí se v krátké době stali - vedle Vlachovy kapely - druhým nejpopulárnějším orchestrem v Praze a vystupovali pod názvem Orchestr Zdeňka Bartáka.

V roce 1949 získal ansámbl angažmá v nedělních kabaretech v Lucerně, začal koncertovat po republice, první zahraniční zájezd podnikl do Polska. Od roku 1949 pravidelně hrál v Divadle E. F. Buriana a současně vystupoval na dalších místech v Praze.  V roce 1969 získal angažmá ve vídeňské lední revui.

Orchestrem Zdeňka Bartáka prošla řada známých dirigentů (Václav Hybš, Eduard Parma či Vlastimil Hála) a interrpetů, například Petra Černocká, Yvetta Simonová, Milan Chladil, Jiří Štědroň a Naďa Urbánková.

Témata:  úmrtí hudba kultura

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy