Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna statusu pro Čínu by neměla projit, navrhuje ODS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Česká republika by neměla uznat Čínu jako tržní ekonomiku. Tvrdí to ODS, která chce o tom chce přesvědčit také další členy Poslanecké sněmovny.

Čeští poslanci by podle navrhovaného textu měli tuto možnost razantně odmítnout a vyzvat členy vlády, aby stanovisko jasně prosazovali. Na tiskové konferenci to dnes oznámil předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Návrhy na udělení statutu tržní ekonomiky Číně jdou naprosto mimo realitu čínského průmyslu. Nelze umožnit Číně dovážet dotované produkty do Evropské unie a poškozovat tak i český průmysl. Čína nesplňuje podmínky pro získání statutu a vláda by měla tento krok na evropské úrovni odmítnout," tvrdí Stanjura.

„Pokud tak neučiní, jedná proti zájmu českých občanů a českého průmyslu. Z tohoto důvodu předkládáme usnesení, kterým by měla Poslanecká sněmovna zavázat vládu český průmysl zastupovat," dodal s tím, že pro Moravskoslezský kraj by byl dopad horší, než důsledky aktuální situace kolem černouhelné společnosti OKD, která je v insolvenci.

Sněmovna by podle občanských demokratů měla zdůraznit, že Čína nesplnila kritéria, kterými EU definuje tržní hospodářství. Premiér a členové vlády by pak měli toto stanovisko hájit na jednáních na evropské úrovni.

Evropská unie se stejně jako další členové Světové obchodní organizace (WTO) musí rozhodnout, zda Číně do letošního 11. prosince status tržní ekonomiky udělí. Pokud by tak učinila, čínské zboží by se jednodušeji dostávalo na evropský trh.

Témata:  ODS Zbyněk Stanjura Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy