Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připomeňte si spolu s námi důležité výroky prezidentských kandidátů v debatách

Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Foto: INCORP images

Praha - Na televizních obrazovkách proběhly čtyři prezidentské debaty. Prvních dvou se odmítl zúčastnit Jiří Drahoš, tudíž debaty probíhaly formou rozhovoru s Milošem Zemanem. Nicméně ve zbylých dvou došlo na velmi očekávané duely obou uchazečů o Pražský hrad. Co důležitého v televizních debatách od kandidátů zaznělo?

První dvě debaty, které se postupně odehrály na TV Nova a TV Barrandov, probíhaly formou rozhovoru s Milošem Zemanem, jenž - na rozdíl od svého protikandidáta Jiřího Drahoše - přijal nabídku čtyř televizí. Během nedělního a pondělního interview se prezident Miloš Zeman rozpovídal o tom, že nikdy nesází, ale zatím to vypadá, že výsledek voleb bude velmi vyrovnaný. "Každý hlas aktivního voliče proto může rozhodnout," promluvil k televizním divákům Zeman.

Současná hlava státu také prozradila, který zážitek považuje během svého pětiletého funkčního období za jeden z nejhorších. Překvapivě se zmínil o rozkladu ČSSD. "Chápejte, že jsem tu stranu vedl osm let. Tehdy jsem ji ve volbách vytáhl na 32 %. Nyní spadli na sedm procent. Z osobních důvodů mi to bylo líto," uvedl Zeman, jenž by chtěl zavést pro leckteré nevoliče nepříjemnou povinnost. "Ví se o mně, že jsem podporoval přímou volbu prezidenta, starostů, primátorů a hejtmanů. To je totiž součástí tzv. aktivního občanství. Přináší to však také nepopulární věc – volební povinnost. Ta je například v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii. Voliči mají mít práva, ale i povinnosti. Za první republiky to fungovalo," zdůraznil prezident. 

Během rozhovoru s moderátorem se také pozastavil u svých spolupracovníků na Pražském hradě, kteří jsou po celou dobu jejich působení po boku hlavy státu terčem kritiky. Zeman uvedl, že pokud by vyhrál, pak by si s nimi promluvil o tom, že jestli budou na svých postech pokračovat i nadále. V případě, že by vyhrál Jiří Drahoš, má prezident o své budoucnosti jasno. "Mám houpací křeslo a zásobu knih. Upřímně by mi to bylo líto, ale respektoval bych vůli voličů," sdělil divákům.

Podle Miloše Zemana je zapotřebí oddělit důchodový fond od státního rozpočtu. "Na konci mé vlády jsme provedli nejúspěšnější privatizaci. Za 130 miliard jsme prodali Transgas. Peníze jsme věnovali do důchodového fondu. Vladimír Špidla a Bohuslav Sobotka však tyto peníze rozfrcali," uvedl na adresu svých nástupců současný prezident v TV Barrandov. 

"Celosvětovou finanční krizi neovlivníme. Domácí krize už ale není pravděpodobná, protože Miroslav Kalousek už není ministrem financí," míní hlava státu, která je také pro to, aby se podporovalo nájemní bydlení, kde vlastníkem bude obec. "Za mé vlády jsme měli tzv. startovací byty. Mladým rodinám jsme poskytovali byty většinou o velikosti 2+1, žádný luxus ale rodiny měly střechu nad hlavou. Dnes je od toho upuštěno, což je škoda," řekl divákům Zeman.

První duel se nesl ve znamení neschopnosti moderátora Karla Voříška vést duel spravedlivě. V debatě obou kandidátů v Hudebním divadle Karlín se ze začátku mluvilo takřka o bulvárních věcech, jak uvedli komentátoři a mediální odborníci. Protikuřácký zákon a zákon o držení zbraní opravdu nejsou ta témata, která občany zajímají nejvíce. Duel byl navíc o tom, že kandidáti si vzájemně pokládali na dané téma otázku, na kterou však ne každý z nich dokázal odpovědět. " Mám chatu na venkově, žiji život normálního člověka. Jsem nekuřák, ale dovedu si představit, že malé hospody by mohly mít výjimku. Kouření škodí zdraví. Zaměstnavatel by měl brát ohled na své zaměstnance," myslí si o zákazu kouření v restauracích a hospodách Jiří Drahoš.

Velké téma se týkalo migrace. Miloš Zeman si neodpustil připomínku na adresu svého protikandidáta, který několikrát prohlásil, že v přijímání migrantů nevidí problém. "Až na Jiřího Drahoše všichni politici nechtějí na českém území žádného imigranta," začal prezident Zeman, který také citoval profesora, že Česká republika může přijmout 2600 migrantů. "Pane prezidente, na migraci máme společný názor. Od samého začátku odmítám kvóty. Říkám, že Evropa musí chránit své hranice. Výrok, který jste citoval, byl správný, ale neřekl jsem, že musíme přijmout migranty. Také jsem mluvil například o Ukrajincích či Vietnamcích," uvedl věc na pravou míru bývalý profesor Akademie věd ČR.

Pokud by Jiří Drahoš v případě vítězství zdědil vládu a trestně obviněného premiéra Andreje Babiše, tak by jednal profesionálně a nevystupoval by proti vládě, ujistil občany profesor v debatě České televize. Zeman pro změnu zdůraznil, že by abolici Andreji Babišovi nedal. Přiznal ale, že v kauze Čapí hnízdo věří v jeho nevinu, protože miliardář nemá zapotřebí podvádět kvůli miliónům. 

Kontroverzní téma o nejbližších spolupracovnících prezidentských kandidátů se neslo v duchu hájení. Drahoš připomněl, jak se se poznal s Jakubem Kleindienstem. To, že je spojen s kauzou kolem bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, jsou podle něj mediální spekulace. Odmítl také tvrzení, že by ho před druhým kolem pod tlakem médií upozadil. Zeman se svých spolupracovníků – především Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého – také zastal. Připomněl, že ani jeden z nich není trestně stíhán a že jakoukoliv případnou změnu v jeho týmu by nejprve řešil s nimi, a ne přes média. On sám prý nikoho neupozaďuje, neboť tlaku médií nepodléhá. 

Jiří Drahoš je v otázce Krymu přesvědčený, že je stále ukrajinský a ruská okupace na tom nic nezmění. "Krym byl neoprávněně anektován Ruskem. Fakticky je ruský, protože spadá pod ruskou správu, ale není to legální," sdělil Zeman s tím, že Rusko pro naši zemi není hrozbou. 

V otázce přijetí eura našli oba kandidáti shodu. Prezident Zeman by ho přijal pouze v případě, když z eurozóny vystoupí Řecko, protože za ně nechce platit dluhy. Drahoš by na toto téma nastolil seriózní debatu. Připomněl totiž, že drtivá většina české populace společnou evropskou měnu nechce.

Téma migrace samozřejmě také nemohlo chybět. Prezident Zeman se obrátil na profesora Drahoše s tím, že by chtěl od něj v této souvislosti slyšet jasné slovo. Když hlavě státu ale moderátorka Witowská připomněla, že to byla Zemova vláda, která vydala prohlášení, že Česká republika může přijmout až pět tisíc kosovských Balkánců, tak ji prezident řekl, že to tehdy byla slova ministra zahraničí. "Vy jste to neprojednávaly na vládě?“ podivoval se Drahoš. "Nejsem tak geniální, jak vypadám,“ odpověděl mu Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš EU prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy