reklama

Soud dvojici shledal vinnou ze znásilňování studentek školy, a to v šesti případech. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se k němu nevyjádřila, obhájce Dobeše se odvolal, obhájce Pláškové si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Státní zástupkyně požadovala pro obžalované trest při horní hranici sazby. Jejich obhájci žádali zproštění obžaloby. "Jsme překvapení, že dnes bylo ukončeno dokazování. Soudkyně nám neumožnila to, abychom verifikovali výpovědi poškozených, abychom nabídli svědky obhajoby. Nejsme s tím spokojeni, určitě se budeme odvolávat," řekl novinářům Dobešův obhájce Michal Krčma.

Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, jež v nich zanechali sexuální partneři a jež jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. Dobeš tyto takzvané háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. "Obžalovaná Plášková byla duševně závislá na obžalovaném Dobešovi," řekla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Podle obžaloby se případy děly v letech 2004 až 2007. U některých žen se pak projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly např. v domu ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle spisu prošlo asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné nikoliv.

Dobeš byl podle svědkyň ve své komunitě ctěn a obdivován. Jen on byl prý schopen provést údajné "odháčkování". Hodně cestoval, v Česku se objevoval občas. V zahraničí je stejně jako Plášková i nyní. U soudu je zastupovali obhájci, podle nichž ženy věděly, co je čeká, a nešlo tak o trestný čin. 

Zlínský krajský soud potrestal Dobeše za znásilňování studentek školy už v roce 2014 deseti lety vězení. Plášková dostala 9,5 roku. Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a projednávání případu vrátil do Zlína. V úterý a dnes před soudem vypovídaly některé poškozené, svědci a znalci.

V květnu 2015 byli Dobeš s Pláškovou zadrženi na Filipínách, kde jsou nyní v imigračním detenčním zařízení. Filipínské úřady sice oběma zamítly žádost o udělení náboženského azylu, Dobeš s Pláškovou se však proti jejich rozhodnutí odvolali. Rozhodnutí zatím nepadlo.