reklama

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský na svém blogu poukázal na skutečnost, že prezidentské volby opět rozdělily Českou republiku na venkov a větší města. "Tato štěpící linie byla navíc posilovaná i staronovým prezidentem, který svoji rétoriku založil na svém dichotomickém dělení společnosti na pražské elity (pražskou kavárnu) na jedné straně a dolních deset milionů na stran druhé," uvedl Zdechovský s tím, že se Zeman během svého funkčního období neustále navážel do té první skupiny.

Ani Jiří Drahoš, jenž se snažil poučit z chyb neúspěšného kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga před pěti lety, nedokázal onu propast překlenout. I když Zeman kampaň nevedl, tak po dobu pěti let svého mandátu neustále objížděl z valné většiny menší obce a města. Zdechovský také dodává, že si Miloš Zeman za třicet let v politice dokázal vybudovat obraz lidového baviče. "Nemůžeme se divit tomu, že akademiku Jiřímu Drahošovi nepomohlo ani ukazovat na veřejnosti, že dokáže stahovat králíka či štípat dříví," míní europoslanec, podle něhož měl profesor Drahoš působit méně pedagogicky.

Podle Zdechovského tyto volby, kde rozhoduje faktor osobnosti, jasně ukázaly, že je občané berou jako divadlo nebo reality show. "Chtějí slyšet jednoduše řečené a jasně srozumitelné názory a myšlenky, které si člověk, který se jinak o politiku do hloubky moc nezajímá, dokáže velmi snadno zapamatovat," je přesvědčený lidovecký europoslanec, jenž je toho názoru, že právě toto byla Drahošova slabina. Profesor se totiž během kampaně snažil nadělat si co nejméně nepřátel a přitom působit nekontroverzně.

Je toho názoru, že bývalý předseda Akademie věd ČR neměl během kampaně jasné názory, tudíž nemohl oslovit zbývající nerozhodnuté voliče, kteří se o politiku takřka nezajímají. Čeho si ale europoslanec na Drahošovi cení, je slušný a férový přístup, s jakým k volbám přistoupil. "Nerozhodnost a nejednoznačnost ještě nikdy nikomu volby nevyhrála a nevyhraje. Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Michal Horáček i Pavel Fischer ve volbách ukázali, že máme osobnosti, které patří do politiky. Nyní by měli zapomenout na tyto volby, poblahopřát prezidentovi a ukázat, že si naší důvěru zaslouží i nadále," shrnul Tomáš Zdechovský.