Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní odmítl stížnosti obchodníků s lihem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Stanislava Pražana, který si má odpykat devět let za nelegální obchody s lihem. Neuspěl ani jeho stejnojmenný syn. Oba zopakovali, že se cítí nevinní. Zpochybňovali provedené důkazy i výpočet údajné škody.

Otec a syn Pražanovi obchodovali s lihem od podnikatele Radka Březiny. Vinu popírali, ovšem podle pravomocného rozsudku způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Dvojici usvědčil zejména mladší Březinův bratr Tomáš, když ve svém procesu začal podrobně odhalovat zákulisí takzvané lihové mafie.

"ÚS připomíná, že je zejména povinen zkoumat, zda bylo řízení jako celek spravedlivé. V projednávaném případě dospěl k závěru, že tomu tak bylo," stojí v usnesení, jímž soudci odmítli stížnost Pražana mladšího. Podobnou argumentaci má také usnesení v případě jeho otce.

Pražanovi se podle verdiktu dopustili zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství. Žalobci od počátku trvali na tom, že šlo o čin spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Pražanovi prý věděli, že mají co do činění se skupinou kolem Radka Březiny. Obžaloba proto žádala trest 11 až 12 let vězení.

Naopak obhajoba poukazovala na údajný nedostatek důkazů. Nepodařilo se prý přesvědčivě zjistit, kdo a kde líh převzal a co se s ním stalo. Pražan starší u odvolacího soudu uvedl, že Březinovy neznal, zatímco jeho syn je znal jen zběžně z baru či diskotéky.

Témata:  Stanislav Pražan Ústavní soud ČR kauza lihová mafie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy