Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmocněncem pro sport bude bývalý hokejista Milan Hnilička

Hokej, ilustrační foto
Hokej, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Poslanec Milan Hnilička (za ANO) se stal vládním zmocněncem pro sport. Funkce se ujme oficiálně začátkem března, předtím skončí u hokejového národního týmu. Ve financování sportu je podle něj třeba především pracovat na transparentnosti, protože o objektivitě rozdělování peněz mohou být vždy diskuse.

Olympijský vítěz z Nagana označil za svou klíčovou roli spolupráci s ministerstvem na dosud nevypsaných programech financování jednotlivých sportovních odvětví. "Aby bylo sportovní prostředí saturováno co nejrychleji," uvedl. Funkci vládního zmocněnce chápe jako příležitost prosazovat své vize, ale i jako pozitivní signál kabinetu směrem ke sportovcům. "Chceme saturovat i ty nejmenší sporty, ale pak je třeba podpořit ty prioritní, které nás historicky proslavovaly a dávaly na mapu," řekl.

S vytvořením pozice vládního zmocněnce pro sport, který bude podřízený předsedovi vlády, počítá programové prohlášení menšinové vlády v demisi Andreje Babiše (ANO). Podle Hniličky dál platí plán osamostatnit financování sportu přes speciální agenturu. Přál by si, aby příslušný zákon byl účinný nejpozději od roku 2020.

Hnilička (44) se v únoru chystá na olympijské hry v Pchjongčchangu v roli generálního manažera hokejového týmu. "Jsem připraven po olympiádě rezignovat. Tento statut by měl mít účinnost od 1. března. Aby nedocházelo ke střetu zájmů, budu na tuto funkci rezignovat, abych byl co nejvíc nestranný," uvedl Hnilička.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v tiskové zprávě uvítal, že sport bude na úrovni vlády řešen intenzivněji než dosud. "Mým cílem je nyní ve spolupráci s vládním zmocněncem stabilizovat financování sportu a poté začít připravovat vznik agentury pro sport," uvedl Plaga.

Témata:  vláda sport Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Milan Hnilička hokej

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy