Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První stížnosti na prezidentské volby. Zpochybňují se podpisy

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - K Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) přicházejí první stížnosti na prezidentské volby. Několik jich dorazilo předčasně, zřejmě je tedy čeká odmítnutí. Výsledek voleb byl ve Sbírce zákonů oficiálně vyhlášen v úterý. Sedmidenní lhůta začala plynout dnes, skončí v úterý 6. února v 16:00. NSS pak musí rozhodnout do 15 dnů.

"Volební senát NSS vedený Tomášem Langáškem se bude v následujících dnech scházet průběžně podle potřeby," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Obsah stížností NSS nezveřejňuje. Na soud se obrátil také justiční aktivista Tomáš Pecina, jenž svůj návrh na zopakování voleb zpřístupnil na blogu. Pecina poukazuje na to, že ministerstvo vnitra umožnilo registraci prezidentských kandidátů s vícenásobnými podpisy zákonodárců. NSS je z voleb nevyřadil, přestože právní názor vnitra zkritizoval. Pisatelce stížnosti Terezii Holovské tehdy totiž soud nepřiznal právo zpochybnit registraci jiných kandidátů, když se zároveň nedomáhala registrace vlastní.

"Shora označený stav lze označit jako to, co se v procesním právu nazývá zmatečností, případně zmateční vadou, a je dán důvod, aby byla volba presidenta republiky opakována, s předem danými a všem známými pravidly, od fase, kde poprvé k zásahu do řádného průběhu volby došlo, tedy od registrace kandidátních listin," uvedl ve stížnosti Pecina.

Volby vyhrál Miloš Zeman, v druhém kole porazil Jiřího Drahoše. Pochybnosti o vícenásobných podpisech se týkaly Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka.

Před pěti lety NSS dostal 109 stížností. Žádné nevyhověl, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. Ty ale podle soudců nemohly ovlivnit celkový výsledek voleb. Volební stížnost může podat každý volič, kandidát nebo jeho navrhovatel.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) Ministerstvo vnitra České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy