Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS přijal stížnost na odkoupení vepřína v Letech, podle právníka ale nemá moc šancí na úspěch

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) přijal stížnost proti schválení převodu areálu vepřína v Letech na Písecku na stát. Snahu o vybudování důstojného pietního místa na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy dotáhla do konce až loni v létě Sobotkova vláda. Stát firmě Agpi zaplatí 450 milionů korun.

Autor podnětu žádá, aby Ústavní soud rozhodnutí zrušil. "Ústavní soud vyřizuje stížnosti proti vládním usnesením zřídka, taková podání by se dala spočítat na prstech obou rukou," řekla serveru Lidovky.cz mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Soud by se měl s podnětem vypořádat v průběhu tohoto roku. Průměrná délka vyřízení stížností je zhruba deset měsíců. "V tomto případě asi nemohlo být zasaženo do ústavních práv nikoho. Moc si nedokážu představit, jak by takové podání mohlo být úspěšné," uvedl ústavní právník Jan Kysela.

Kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) návrh na koupi vepřína předložilo ministerstvo kultury v čele s Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Ten si myslí, že soud stížnost "shodí ze stolu", tehdejší kabinet a především ministerstvo kultury podle něj postupovaly při transakci maximálně zodpovědně.

Minoritní akcionář firmy Petr Vrba se obává, že peníze společnost vytuneluje. Proti usnesení valné hromady společnosti Agpi o převodu vepřína na stát proto v lednu podal žalobu.

Témata:  koncentrační tábor Lety Ústavní soud ČR Daniel Herman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy