Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V4 musí nabízet vlastní řešení problémů EU, soudí Stropnický

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Šéf české diplomaci Martin Stropnický (ANO) dnes jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártem. Poté řekl, že by visegrádská skupina (V4) měla předkládat vlastní řešení problémů EU.

Maďarsko, Česko a Polsko jsou kvůli nedodržení uprchlických kvót v soudním sporu s Evropskou komisí. Budapešť svůj odpor k migraci vyjádřila také v souvislosti s přípravami globálního paktu o migraci, kterým se zabývá OSN.

"Tento balíček OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného a jako nezastavitelný proces. My na to máme jiný pohled, podle nás je migrace nebezpečná, musíme se jí bránit," uvedl dnes Szijjártó. Dodal, že Stropnického o tomto postoji Maďarska informoval.

Ministři v Černínském paláci mluvili o potřebě zemí Visegrádu důrazně prosazovat v EU společné pozice. "A to nejen tím, že budeme říkat, co všechno odmítáme, ale především tím, že budeme předkládat vlastní konsenzuální návrhy, jak problémy, kterých v unii není málo, řešit," řekl šéf české diplomacie. "To se týká i onoho pověstného Dublinu IV," zmínil Stropnický připravovanou reformu migrační politiky EU.

Stropnický a Szijjártó po společném jednání pochválili vzájemné ekonomické vztahy obou zemí. Stropnický vidí další možnosti pro spolupráci například ve zbrojním průmyslu. Maďarský ministr zahraničí byl první protějškem, kterého Stropnický oficiálně přivítal v Černínském paláci od svého jmenování do funkce.

Témata:  Martin Stropnický Maďarsko Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy