reklama

Benghází je strategické přístavní město na východě Libye. LNA na konci loňského roku oznámila, že město osvobodila od islamistů. Haftarův tábor představuje jedno ze dvou hlavních mocenských center v destabilizované Libyi. Druhým je vláda v Tripolisu podporovaná OSN.

Skupiny spřízněné s LNA zkonfiskovaly majetek vysídlených rodin a ty, kteří se snažili vzdorovat, mučí, zadržují a unášejí, uvedla HRW s odkazem na sdělení příbuzných obětí. Informovala o tom dnes organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW).

LNA se k obvinění nevyjádřila. Haftar nicméně minulý měsíc odsoudil útoky na soukromý majetek a vyzval své vojáky, aby vysídleným lidem pomohli v návratu domů.

LNA v loňském roce dobyla na islamistických radikálech důležitá území na východě Libye a Haftar se stal ještě dominantnějším hráčem na libyjské politické scéně. Podle agentury Reuters je tak možné, že generál bude prezidentským kandidátem ve volbách, které by se podle OSN měly konat do konce letošního roku.

Od začátku Haftarovy vojenské operace v květnu 2014 uprchlo z Benghází asi 13.000 rodin a asi 3700 z nich je stále znemožňován návrat, uvedla HRW s odkazem na místní politické aktivisty.

Členové některých vysídlených rodin v rozhovoru s HRW řekli, že čelí výhrůžkám ze strany LNA, aniž by proti Haftarovým vojskům bojovali. Příslušníci LNA prý útočili také na jejich příbuzné pod záminkou, že patří k radikálům z teroristické organizace Islámský stát (IS). V některých případech byli tito lidé v noci uneseni ze svých domovů a jejich těla později objevena na skládkách.