reklama

Soud pro Brno-venkov šavli přiřkl Ondráškovi, Vězeňská služba se proti tomu odvolala, sdělil za Okresní soud Brno-venkov Michal Hoskovec.

Ondrášek se dostal do čela Vězeňské služby v první polovině roku 2014 poté, kdy exministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala jeho předchůdce Petra Dohnala pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal označil své odvolání za nezákonné a úspěšně se proti němu bránil u soudu. Ministerstvo po rozsudku zahájilo přezkumné řízení o Ondráškově jmenování a jmenování zrušilo. Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vrátil do funkce Dohnala.

Vězeňská služba se následně žalobou domáhala vrácení šavle darované Ondráškovi, podle jejího právního zástupce jde o dlouhodobý majetek v evidenci služby. Ondráškův právní zástupce naopak řekl, že palaš je individualizovaný vyrytým jménem a jeho klient jej převzal jako symbolický dar k jeho povýšení do hodnosti generála. Jako důkaz uvedl i vyjádření bývalé ministryně Válkové. Exministryně uvedla, že je nelogické, aby byl Ondráškovi palaš odebírán.

Soud na začátku ledna žalobu Vězeňské služby zamítl, rozhodnutí soudu ale nebylo pravomocné, strany se proti němu mohly odvolat. Spor nyní bude řešit Krajský soud v Brně.