reklama

Peníze na výzkum jsou nyní rozdělovány prostřednictvím 15 rozpočtových kapitol. "Předběžně můžeme konstatovat, že některé programy se překrývají, jako Technologické agentury a ministerstva průmyslu a obchodu," řekl premiér po dnešním jednání Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

Babiš hodlá také prověřit hospodaření velkých výzkumných center, na něž šlo v posledních letech více než 44 miliard korun, převážně z fondů Evropské unie. Centra patří pod ministerstvo školství a zprávu o jejich hospodářských výsledcích má na příští jednání rady v druhé polovině února přinést ministr školství Robert Plaga (ANO).

"Od roku 2020 tato centra přestanou být v udržitelnosti v rámci projektů z Evropy a budou se muset financovat sama. Je potřeba udělat analýzu, jakým způsobem se centra uživí a jak si vydělají na svůj provoz," řekl Babiš.

Po analýze hodlá rada vlády oslovit ředitele center a rozhodnout, která budou dále podporována. Podle místopředsedy rady Petra Dvořáka je na udržení a provoz přístrojů v centrech potřeba zhruba 20 procent pořizovacích nákladů. "Je to velká částka, o které musíme diskutovat a vymýšlet, aby efektivita byla správná," uvedl Dvořák.