Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

2,7 milionu voličů Zemana nesnáší. Očkují nás falešným strachem z neexistující migrace, zlobí se bývalý diplomat

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezidentské volby poprvé jasně, statisticky v číslech ukázaly jak široký odpor k hradnímu pánovi v Česku panuje, myslí si turkolog, překladatel a bývalý diplomat Tomáš Laně. Poukazuje na to, že jedním z témat voleb byla migrace a strach z ní - a to přesto, že je Česko proti živelné migraci chráněno svoji vnitrounijní polohou.

„Dva milióny sedm set tisíc voličů nesnáší Zemana. Prezidentské volby poprvé jasně, statisticky v číslech ukázaly jak široký odpor k hradnímu pánovi v Česku panuje. Ovčáčkova pražská kavárna se rozšířila do dalších měst a oblastí. Máme už kavárnu středočeskou, brněnskou, plzeňskou, libereckou, hradeckou, olomouckou, budějovickou, pardubickou a zlínskou. A to by možná ještě podrobné výsledky voleb ukázaly i kavárny v menších než krajských městech,“ komentuje prezidentské volby turkolog, překladatel a bývalý diplomat Laně.

Něco takového podle něj Zeman zřejmě nečekal. „Však své Pyrrhovo vítězství kysele okomentoval slovy, že těsné vítězství (o pouhých sto padesát tisíc hlasů) těší dvojnásob,“ cituje Zemana bývalý diplomat. Na druhé straně pak cituje Jiřího Drahoše, který poznamenal, že „Tahle energie se neztratí“. Připomíná také, že za Drahošem stojí vyřazení prezidentští kandidáti Horáček, Fischer a Hilšer s nezanedbatelnou masou voličů.

„Tito lidé by mohli vytvořit jádro nového liberálního, prounijního, atlantického hnutí. Hnutí, které by mělo velkou šanci rozleptat oportunistický slepenec kolem Babiše. Česku chybí moderní, liberální, jednoznačně evropsky orientovaná strana, která by se zbaví protimigrační mytologie, populisticky nebude bojovat s větrnými mlýny kvót, ale zaměří se na skutečné problémy této země, vzdělanostní zaostávání, akutní řešení demografického problému, rychlé stárnutí populace, s tím související sociální a zdravotní péči, zdravotnictví a konečně posilování obranyschopnosti na spojenecké standarty. Dvě procenta národního důchodu na obranu jsou požadována už od našeho vstupu do NATO,“ připomíná.

Pokud jde o migraci, její řešení je podle Laněho možné jen na společné unijní úrovni - to znamená, že je třeba posilovat evropskou integraci především v bezpečnostní, obranné a zahraniční politice. „Česko je proti živelné migraci chráněno svoji vnitrounijní polohou, teď se naplno ukázala její výhoda. O to víc by mělo prokazovat solidaritu. Nejde jen o nové migrační vlny, ale především o ty migranty, kteří už v unii jsou,“ myslí si turkolog.

Poukazuje také na to, že Babiš vyšachoval ministra zahraničí a vede jakousi solitérní diplomacii beze svědků. „Co dojednal s předsedou evropské komise, je ve hvězdách. Zřejmě nic, protože začal prohlašovat, že se jedná o dlouhodobý problém. Ale má to jednu výhodu: jeho poslušná europoslankyně Charanzová, aby nemusela vyjádřit svoji představu protiimigračních opatření, za což by ji Babiš mohl vytahat za uši, raději odmítla spekulace o nových migračních vlnách. Ty jsou přece základem strašení okamurovců a jejich volebního zisku. I to je zajímavý paradox. To by mohlo otupit Okamurovu komerční propagandu, ubrat mu uměle vyděšené voliče,“ rýpnul si Laně.

„Při posledním prezidentském duelu v Rudolfinu se Miloš Zeman pokusil vlísat prozápadním voličům tvrzením, že je eurofederalista (to musela Klausovi naskakovat kopřivka), že by byl pro přijetí eura, ale za předpokladu vyloučení Řecka z eurozóny. Přitom dobře ví, že něco takového je pouhá fantazie, něco jako přijměme euro, až naprší a uschne. Demagogie par excellence. Proti hypotetickému vyloučení Řecka z eurozóny by se postavili sami Řekové. Takové snahy by nejspíš v zemi vyvolaly mnohem mohutnější demonstrace než úsporná opatření,“ vysvětluje expert na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Česko je podle jeho mínění stále ještě demokratickou západní zemí. „Potenciál více než čtvrtiny celkové populace země by měl pomoci jeho charakter udržet, Zeman nezeman. I mnoho dalších by se přidalo, pokud by jim nebyl neustále očkován falešný strach z neexistující migrace,“ dodal exdiplomat.

Témata:  Miloš Zeman migrace Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy