reklama

Předpoklad, že proti členství v Evropské unii jsou zejména starší lidé a ti, kteří nedokážou těžit z výdobytků globalizace, se s posledním průzkumem společnosti Globsec ukázal jako lichý. I přes snahy Dominika Feriho nebo úspěšného youtubera Karla Kováře „Kovyho“ zábavnou formou vysvětlit fungování Evropské unie a přiblížit ji svým vrstevníkům, se česká mládež od EU odklání. V současné politické konstelaci v zemi by to mohlo mít nenávratné a tragické důsledky.

Přitom členství v Evropské unii přispívá k tomu, že v blízkosti naší země neprobíhají ozbrojené konflikty a války. Zároveň všechny regiony v našem okolí ekonomicky rostou. Praha a okolí Bratislavy patří k hospodářsky nejvýkonnějším centrům Evropy. Nezaměstnanost v Česku je nejnižší na celém kontinentu. Češi získali z Unie už téměř o 700 miliard korun víc, než do ní poslali, loni jsme získali 55 miliard.

Mladí mají možnost studovat po celé Unii, mohou v ní i bez větších překážek pracovat, obchodovat a telefonovat za cenu jako doma. Chodí do škol, které byly často rekonstruovány z prostředků Unie, jezdí z nádraží, která vylepšily evropské peníze. I přesto by mladí Češi sáhli po vystoupení z EU. Podle výzkumu slovenské společnosti Globsec si jen 40 procent Čechů mladších 35 let myslí, že členství Česka je pozitivní skutečností. Zbytek dotázaných členství v Unii buď zcela odmítá, nebo nedokáže říct, v čem je členství v organizaci pro Čech prospěšné. Jenom 44 procent mladých by v referendu o vystoupení z Unie hlasovali proti, což je nejméně ze sledovaných zemí. Dokonce méně, než v Polsku, Maďarsku a Slovensku.

Průzkum by měl být varovným signálem nejen pro Česko, ale také pro některé politiky. Dominik Feri (TOP 09) nebo europoslanec Tomáš Zdechovský za KDU-ČSL se snaží mezi mladými vysvětlovat fungování a přínosy našeho členství. Podobně tak činí zábavnou formou i youtuber Kovy. Bohužel to zřejmě nestačí. A na vině není nikdo jiný, než právě politici. Hnutí ANO se zpočátku prezentovalo jako proevropská strana, nyní však EU kritizuje, kde může. Nejhlasitěji vystupuje premiér Andrej Babiš.

Z podstaty proevropská strana ČSSD k přínosům EU mlčí. Občas se z úst Milana Chovance dozvíme, co dělá EU špatně a v čem podrývá suverenitu Česka. Mlčí i Piráti, které mladí masivně volili v říjnových volbách. U komunistů téměř nenalezneme něco, co je v západních komunistických stranách zcela běžné, tedy eurokomunismus. Jistě, členství v EU přináší mnohá úskalí a organizace nutně potřebuje reformu. To však automaticky neznamená, že v našem geopolitické prostoru bude výhodnější, když budeme stát mimo Unii. K pozitivnějšímu vztahu k EU mezi lidmi by měly přispět výše zmíněné proevropské strany včetně KDU-ČSL a STANU, ale také prezident. U toho současného je zřejmě naivní nějakou iniciativu tímto směrem očekávat.