Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slova o Zemanově rakovině? Policie vyšetřuje brněnského radního Bartíka pro pomluvu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Reprofoto ČT

Praha/Brno - Policisté vyšetřují tvrzení brněnského politika o špatném zdraví prezidenta jako podezření z pomluvy. Svatopluk Bartík (Žít Brno) loni v listopadu na svůj facebookový profil napsal, že Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu několik měsíců života.

Před prezidentskými volbami, v nichž Zeman obhajoval mandát, podle Bartíka měla veřejnost právo znát zdravotní stav nejvyššího ústavního činitele. Hrad i Zemanův lékař jeho slova vzápětí odmítli. Na Bartíka podali právníci prezidentské kanceláře trestní oznámení a žalobu na ochranu osobnosti, v níž požadují omluvu a pět milionů korun.

"Ve věci byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení," řekl serveru Lidovky.cz Ivo Hahn, náměstek Městského státního zastupitelství v Brně, kam se Hrad obrátil. Trestní řízení v praxi znamená, že policie vyhodnotila oznámení jako důvodné a radní je v tuto chvíli podezřelý z trestného činu.

Pokud kriminalisté podezření doloží, Bartíka obviní. V krajním případě riskuje až dva roky vězení. K prokázané pomluvě obvykle soudy ale přistupují nanejvýš podmíněnými tresty, případně uložením obecně prospěšných prací a pokutou.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Žít Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy