Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš změnil názor? Předčasné volby už nevylučuje, bez důvěry prý vládnout nechce

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš připustil předčasné volby, pokud jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru. V rozhovoru pro Právo řekl, že by nechtěl vládnout bez důvěry jen za podpory prezidenta Miloše Zemana.

Babiš sice tvrdí, že není důležité, zda má jeho vláda důvěru Sněmovny a že důležitější je pro něj důvěra voličů, přesto odmítl, že by chtěl vládnout bez důvěry jen za podpory prezidenta tak, jak fungoval kabinet Jiřího Rusnoka.

Nadále preferuje jednobarevnou menšinovou vládu ANO. O její podpoře chce dál jednat s KSČM a SPD. Podporu pro svůj kabinet by chtěl získat do konce února. A pokud důvěru nezíská, jsou podle něj na stole předčasné volby. Pokud by k takovému řešení mělo dojít, viděl by premiér jako vhodný termín například souběh s podzimními komunálními a senátními volbami.

Až dosud Babiš předčasné volby odmítal. Variantu předčasných voleb po trojím neúspěšném pokusu o vládu v prosinci odmítl i prezident Miloš Zeman. „Občas slyším hlasy, že bych měl vypsat předčasné volby, což mi ústava v některých situacích umožňuje. Chci naprosto jasně říci, že to nikdy neudělám, protože předčasné volby několik měsíců po řádných volbách by byly výsměchem občanům, kteří šli k řádným volbám a volili tak, jak volili. Občané rozdali karty a politici musí umět s těmito kartami hrát,“ řekl tehdy Zeman.

K předčasným volbám ale může dojít i bez Zemana, stačí, když strany seženou 120 hlasů pro rozpuštění Sněmovny.

Témata:  Andrej Babiš vláda Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy