reklama

Okamura před týdnem v DVTV řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Jako zdroj uvedl knihu Akademie věd s názvem "Tábor Lety, fakta a mýty" a odkazoval na citát exprezidenta Václava Klause.

Podle Muzea romské kultury kniha neexistuje. "Toto tvrzení je v přímém rozporu s historickými fakty a sdružení Konexe to považuje za ten nejklasičtější příklad popírání holokaustu," uvedl dnes mluvčí organizace Miroslav Brož.

Za výrok o chybějím oplocení se Okamura v pátek omluvil na facebooku. "Omlouvám se za moje nepřesné vyjádření k oplocení tábora v Letech u Písku - podle historiků oplocení tábora bylo dřevěné, místy laťkovým plotem, v plotě byly sice díry, ale pravda, byl tam, i když ho po většinu historie nikdo nehlídal," uvedl. Ve videu na svém profilu řekl, že "dozorci dostali zbraně a začali tábor skutečně hlídat" až po únoru 1943 kvůli útěkům nakažených tyfem.

"Velmi nás znepokojuje stav, kdy je v České republice tolerováno popírání holokaustu Romů, přestože jde o trestný čin podle §405 trestního zákoníku," uvedl Brož. Tábor měl podle něj shromáždit české Romy k realizaci takzvaného konečného řešení. "V táboře zemřelo podle záznamů dozorců minimálně 326 vězňů, z toho více než 200 dětí. Romští vězni, kteří dokázali peklo tábora Lety přežít, byli předáni jednotkám SS, odtransportováni do vyhlazovacího tábora Osvětim II Březinka a zde vyhlazeni v plynových komorách," dodal.