reklama

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) zavedení povinnosti hájil s tím, že to přispěje k možnosti skutečně efektivní a transparentní podpory sportu. Plán rozvoje sportu by mohl být součástí plánu rozvoje obce, poznamenal. Reagoval tak na námitky senátorů, že zamýšlená povinnost je výmyslem ministerských úředníků bez znalosti situace v malých obcích.

Za nesmyslnou označili nutnost plánu sportovního rozvoje obcí jak předseda senátorů ČSSD Petr Vícha, tak místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Upozornili na to, že obce i bez povinného plánu vědí, jaké jsou jejich možnosti podpory sportu. Podle Vystrčila by se muselo vypracovat 6253 dalších plánů, které by musely mít i obce s méně než 100 obyvateli, bez vlastních sportovišť či tělovýchovných organizací.

Novela by měla především zajistit spravedlivější rozdělování státních dotací mezi sportovní organizace. Předpokládá mimo jiné vznik rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení, který povede ministerstvo školství. 

Letos má stát podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podpořit sportovce částkou 3,7 miliardy korun, příští rok by se suma mohla zvýšit na šest miliard.