Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš svými slovy o předčasných volbách tlačí strany do kouta, shodují se ČSSD a TOP 09

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výrok premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) o možnosti předčasných voleb pokládá úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec za přípravu na druhé kolo jednání o vládě. Podobný názor má i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Oba zmínili možný kabinet na půdorysu ANO, SPD Tomia Okamury a KSČM.

Babiš připustil předčasné volby, pokud jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru. Podporu pro ni by chtěl získat do konce února. Chovanec soudí, že jde o určité vyhrožování, aby další jednání o novém kabinety dospěly k dohodě. "Andrej Babiš ví, jak uhodit hřebíček na hlavičku," řekl Chovanec v dnešní Partii televize Prima.

Pospíšil poukázal na to, že ANO nemá ústavní většinu nutnou pro rozpuštění Sněmovny. Jinak by mohl dolní komoru rozpustit po neúspěšném třetím pokusu o sestavení vlády s důvěrou prezident Miloš Zeman, který ale deklaroval, že předčasné volby nechce.

"Politickou odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO vzhledem k vítězství v říjnových volbách. Pokud se to hnutí nepodaří, půjde o selhání ANO a Babiše," dodal Pospíšil.

Hnutí ANO nyní čeká, jak dopadne sjezd sociální demokracie v polovině února. Chovanec, jeden z kandidátů na předsedu strany soudí, že ČSSD potřebuje zejména vlastní restart. Jediná ambice ČSSD k vládě je podle něho ta, aby byla proevropská, což se podle Chovancova dřívějšího vyjádření neslučuje s názory Okamurova hnutí SPD.

Lídři ČSSD a TOP 09 v diskusi shodně uvedli, že se případných předčasných voleb neobávají. Podle Chovance ale nutné nejsou. Pospíšil mluvil v souvislosti s volbami o případné spolupráci středových a pravicových stran. Z jeho vyjádření vyplynulo, že jde zejména o Starosty a nezávislé a o KDU-ČSL.

Témata:  Milan Chovanec Jiří Pospíšil Andrej Babiš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.