reklama

Setkání s Krymskými Tatary uspořádali europoslanci Jaromír Štětina za frakci ELS, Petras Ausštrevičius za evropské liberály a Rebecca Harms za zelené. „Setkání se zúčastnili členové Mejlisu, samosprávného sboru Krymských Tatarů, který na okupovaném Krymu ruské úřady zakázaly, nedávno propuštění političtí vězni a zástupci organizací poskytující pomoc utiskovaným Krymským Tatarům,“ uvedl Štětina v oficiálním prohlášení.

„Jsem moc rád, že nás přijeli navštívit takové význačné osobnosti jako Ilmi Umerov a Akhtem Hyihoz, místopředsedové Mejlisu, kteří oba byli odsouzeni za vyjádření občanského postoje proti ruským okupantům. Jsem velmi potěšen, že přijel i můj přítel Mustafa Džemilev, světově známý disident z éry Sovětského svazu, který seděl v sovětských kriminálech za to, že nahlas vyjádřil nesouhlas s okupací Československa v roce 1968. K Mustafovi máme my Češi velký dluh a je velmi smutným faktem, že v době, kdy jeho vlastní země je teď opětovně okupována Ruskou federací, tak se český prezident vyjadřuje ve prospěch uznání anexe Krymu. Za to jsem se Mustaf ovi omluvil,“ řekl Štětina, který v EP působí jako místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Vůdce Krymských Tatarů Džemilev strávil v sovětském vězení dohromady 15 let. Ilmi Umerov, byl odsouzen ruskými okupačními úřady na dva roky poté, co v televizním rozhovoru řekl, že sankce proti Rusku musí být přísnější, aby se jeho rodný Krym mohl navrátit zpátky pod Ukrajinu. Akhtem Hyihoz byl v lednu 2015 odsouzen na 8 let za to, že organizoval veřejný protest proti ruským okupačním úřadům, v říjnu loňského roku byl vyhoštěn do Turecka.

Štětina varoval, že případy zastrašování Krymských Tatarů jsou na denním pořádku. „Strach a vymývání mozků je nejúčinnější způsob, jakým ruské úřady upevňují svoji pozici na okupovaném území. Vyhazovy ze škol, z práce, trestní a správní řízení, porušování práva i mučení jsou na Krymu běžným jevem. A s tímto vším Miloš Zeman souhlasí? Proto je nutné Krymským Tatarům poskytnout nezbytnou podporu a pomoc. O jejich utrpení je třeba mluvit i u nás a ne je přehlížet. Minimálně kvůli Mustafu Džemilevovi to všem Krymským Tatarům dlužíme,“ dodal český europoslanec.