reklama

Staněk novinářům řekl, že v případě zvolení do funkce předsedy chce konsolidovat stranu. Zároveň se vyslovil pro účast ČSSD ve vládě.

Nominace už projednala ČSSD ve všech krajích. O křeslo předsedy se bude ucházet i úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, který má nominaci tří krajů. O dvě nominace víc má současný místopředseda strany Jan Hamáček.

Už dříve oznámili kandidaturu také stávající bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík či jihočeský hejtman a dlouhodobý kritik dosavadního vedení Jiří Zimola. V Liberci schválili i nominaci starostky České Lípy Romany Žatecké. Do souboje o předsednické křeslo půjde i zastupitel a ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Nové vedení si bude ČSSD vybírat po volebním debaklu ve sněmovních volbách, které se konaly loni na podzim. Do té doby nejsilnější sněmovní strana v nich získala pouze 15 poslanců. Již předtím v polovině června opustil funkci předsedy kvůli špatným preferencím ČSSD Bohuslav Sobotka.

Chovanec a sjezd pozval také čerstvě znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana, který nabídku přijal. Na poslední sjezd, kde byl loni v roli předsedy potvrzen Sobotka, Zeman pozvánku vůbec nedostal. S částí sociální demokracie měl Zeman v poslední době napjaté vztahy, někteří členové ho naopak podporují.