Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na českém území byl objeven nový druh pavouka, ohrožují ho ale husté lesy

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V České republice byl objeven nový druh pavouka. Šestiočka vidlozubá (Dysdera cechica) z čeledi šestiočkovitých je nezaměnitelná dopředu namířenými prohnutými kusadly. Zvláštní je i to, že si samička na partnerovi nepochutnává.

Šestiočka vidlozubá žije v řídkých doubravách v teplých oblastech jižní Moravy a východních Čech, nejdále na západ pak na teplých stráních u obcí Hradčany a Žehuň u Poděbrad.

Živí se výhradně opancéřovanými korýšky - stínkami a svinkami, k jejichž lovu vyvinul specializovanou uchopovací taktiku umožněnou právě svými kusadly. Díky jejich tvaru je schopen stínky a svinky podebrat a kousnout je do měkkého bříška.

Samečci nejsou jako u jiných druhů pavouků po kopulaci zkonzumováni samicí, za svůj poměrně dlouhý život se páří s více samicemi. Své nejbližší příbuzné, od kterých se výrazně liší například počtem chromozomů, má šestiočka vidlozubá v severní Itálii, jižní Francii a severovýchodním Španělsku.

Z České republiky ale nově objevený druh mizí. Důvodem je lesnická politika, která dlouhodobě podporuje husté lesy. Vytrácejí se tak prosvětlené doubravy. "To má za následek mizení nejen sotva objeveného druhu, ale celé řady dalších organismů s podobnými ekologickými nároky," uvedl Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Dosud nesly druhy organismů pojmenované po Česku jména bohemicus/ca/cum či moravicus/ca/cum. Šestiočka vidlozubá se však vyskytuje v Čechách i na Moravě, proto bylo její jméno odvozeno od jména Cechia, latinského ekvivalentu jména Česko.

Témata:  pavouci zvířata Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy