reklama

Při přepadení v září roku 2015 bylo zraněno osm lidí, dva z nich následně zemřeli v nemocnici. Útočníci ukradli 300.000 korun. "Počítali s tím, že ve firmě v době přepadení bude méně osob, což také mohlo souviset s intenzitou použitého násilí," uvedl dnes soudní znalec z oboru psychiatrie Jan Tuček. Pět Ukrajinců podle obžaloby zaútočili na firmu v podvečerních hodinách. Surově bili majitele i některé zaměstnance. "Schopnost rozpoznat nebezpečnost jednání je u obou zachovalá," řekl Tuček směrem k obžalovaným.

Před táborským soudem stojí Ukrajinci Róbert Simon a Ivan Ivanovskyj, kteří se podle obžaloby na útoku podíleli. Za dvojnásobnou vraždu jim hrozí až doživotní vězení. Oba přiznávají, že v Horusicích byli, ale chtěli prý jen ukrást peníze. Při výpovědi uvedli, že se na útoku na poškozených nepodíleli a viní z něj zbylé tři cizince.

Podle znalců je v případě Ivanovského eventuální resocializace ztížena řadou okolností. "Není empatický, strádání druhých pro něj nepředstavuje nějakou překážku," uvedl znalec z oboru klinická psychologie Václav Šnorek. U Simona oba znalci vidí resocializaci pozitivněji. Podle nich je obžalovaný adaptovaný sociálně i pracovně, ale snadno se nechá ovlivnit jinými.