Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obviněný detektiv dostane odškodné. Ve vazbě se mu zhoršilo zdraví

Ministerstvo spravedlnosti
Ministerstvo spravedlnosti
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Na základě dnešního pravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze dostane detektiv bývalého protimafiánského útvaru Luděk Vokál odškodné přes 26.000 korun. Před více než dvěma roky byl nezákonně umístěn do vazby.

Policista čelí obvinění z korupce a úniků informací, za což mu hrozí až 12 let vězení. Vokál byl na obviněn na konci října 2015. Soud ho následně poslal do vazby, jelikož se obával, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Proti rozhodnutí podal stížnost, které vyhověl pražský městský soud. Podle něj nebyly důvody pro uvalení vazby, ze které byl po necelém měsíci propuštěn.

Podle obhájce Radka Šmerdy se klientovi ve vazbě rapidně zhoršilo zdraví a musí se dodnes léčit. Ministerstvo ho odmítlo odškodnit, a tak podal k soudu žalobu, které justice vyhověla. "Rozhodnutí o vazbě bylo nezákonné," řekla dnes předsedkyně senátu Jiřina Jislová. Zamítla odvolání ministerstva, které argumentovalo například tím, že o jeho případu teprve bude rozhodovat soud.

Vokál měl podle obvinění, jehož části se v minulosti objevily v médiích, mezi roky 2010 a 2015 poskytovat lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanovi Janouškovi. Další skutky se týkají toho, že pomohl zdržet zátah policie proti údajným vyděračům nebo zařízení povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav tuzemského podsvětí.

Zásah Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), po němž byl Vokál obviněn, se uskutečnil zhruba týden po policejní operaci Vidkun. Ta se týká korupce v olomouckých policejních řadách a místo GIBS, která se zabývá kriminalitou uvnitř policie, kauzu řešil protimafiánský útvar - nynější Národní centrála proti organizovanému zločinu. V médiích se proto objevily spekulace, že jde o odvetu. To však odmítli pražští žalobci, kteří se kauzou policisty zabývají.

Témata:  soudy odškodnění Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy