Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšila se týdenní spotřebu piva. Kuřáci zůstávají radši doma

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Čeští pivaři loni týdně vypili meziročně zhruba o jedno velké pivo více. Týdenní spotřeba se tak u nich zvýšila na 8,8 velkých piv, u žen se mírně zvýšila na 2,3 půllitru. Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové stojí za větší spotřebou i to, že lidé pijí více pivo doma.

Výsledky zářijového průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dnes zveřejnil na tiskové konferenci sociolog Jiří Vinopal.

O procentní bod se snížil podíl mužů, kteří deklarují, že pivo pijí, na 87 procent. Zvýšila se však frekvence i množství vypitého piva. Vinopal upozornil, že v minulosti mohl hovořit o tom, že ubývá nejsilnějších pijáků, kteří pijí více než dvě piva denně. V loňském roce však podle něj nastal zlom a tato skupina se opět začala zvětšovat. Mezi pijáky piva jich byla pětina. Množství vypitého piva se snižuje se zvyšujícím se vzděláním pivařů. Například vysokoškoláci pijí dlouhodobě kolem šesti piv týdně.

Podíl žen, které loni pily pivo, se meziročně zvýšil o dva procentní body na 59 procent. To podle Vinopala odpovídá dlouhodobému trendu, tři z pěti žen si pivo dají. Mezi konzumentkami piva také nejvíce pijí dámy, které dosáhly základního vzdělání, následují ty se středoškolským bez maturity. Oproti mužům ale pijí ženy s vysokoškolským vzděláním více než ty s maturitou.

Za větší spotřebou piva stojí to, že lidé pijí více pivo doma. "Koupí si jich víc a vypije jich víc za jednu konzumní příležitost," uvedla Ferencová.

Svou roli také hraje cena, kdy lahvové pivo stojí méně než čepované. Svaz navíc upozornil na to, že v loňském roce začal platit zákaz kouření v restauracích, část kuřáků tak zůstává s přáteli doma. "Doma není zavíračka, nemusím chodit za kamarády zrovna na osmou, ale můžu začít už od šesti," doplnil Vinopal.

Témata:  pivo Češi restaurace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy