reklama

Výměnu navrhla předsedkyně krajského zastupitelského klubu ANO Lucie Vichrová. Pro odchod Pavlíka hlasovalo 30 zastupitelů, proti jich bylo devět a zbývající dva se hlasování zdrželi.

"Vzhledem k tomu, že stávající koalici považujeme pro Kraj Vysočina za velmi přínosnou a dále držíme sliby dané koaličním partnerům, rozhodli jsme se pro výměnu," řekla. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) po hlasování konstatoval, že postup odpovídal koaliční dohodě podepsané po krajských volbách.

Debata před odvoláním Pavlíka netrvala ani půl hodiny. Sám Pavlík řekl, že zvažoval rezignaci, ale pak se rozhodl, že to neudělá. Podle něj nemůže existovat důkaz o tom, že by svým podpisem vyslovil souhlas se vstupem do milicí. "Vše, včetně soudního rozhodnutí, se opírá o vyjádření tehdejších stranických orgánů KSČ," řekl. Očekává, že jeho odvolání proti rozsudku okresního soudu bude úspěšné. Mimo jiné mluvil také o údajných dřívějších proviněních jiných zastupitelů, které ale nejmenoval, i o novináři, jenž kauzu otevřel.

V krajské koalici je na Vysočině hnutí ANO s ČSSD, ODS a Starosty pro Vysočinu, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 zástupců. Nejsilnější sociální demokraté mají 11 zastupitelů, hnutí ANO devět, ODS má pět mandátů a koalice Starostové pro Vysočinu čtyři.

Odchod Pavlíka začali počátkem ledna prosazovat občanští demokraté, kteří uvedli, že jeho členství v komunistických milicích považují za prokázané na základě soudního rozsudku. Není ale pravomocný, protože se proti němu Pavlík odvolal. ODS pohrozila, že by v případě setrvání Pavlíka ve funkci náměstka mohla z koalice odejít. Hnutí ANO krátce nato oznámilo, že jeho výměnu navrhne, což se dnes stalo.