Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by vyhrálo hnutí ANO. O druhé místo je rvačka

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V lednovém šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se tradišně zjišťovala podpora politických stran a ochota veřejnosti zúčastnit se parlamentních voleb. Podle modelu má největší podporu ANO (30,5 %), poté v podstatě shodně ČSSD (12,5 %), Piráti (12,5 %) a ODS (12 %).

Všem dotazovaným s volebním právem, byla položena otázka týkající se volební účasti. Na otázku odpovědělo kladně 66 % dotázaných („rozhodně ano“ 38 % a „spíše ano“ 28 %), 28 % záporně („spíše ne“ 10 %, „rozhodně ne“ 18 %). Zbytek dotázaných (6 %) zvolil odpověď „nevím“.

Podle získaných dat je deklarovaná volební účast vyšší než reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2017 (60,8 %). Toto navýšení může být způsobeno obdobím sběru dat, které probíhalo mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb, uvedl soc.cas.cz.

Do modelu vstupují respondenti na základě deklarované volební účasti vždy s vahou podle zvolené odpovědi. Osoby, které zvolily odpověď „rozhodně ano“ mají pravděpodobnost 100 %, „spíše ano“ 75 %, „spíš ne“ a „nevím“ 25 %. "U respondentů, kteří zvolili možnost „rozhodně ne“ předpokládáme nulovou pravděpodobnost účasti a na otázku na volbu strany již neodpovídají," uvedli autoři průzkumu.

ANO: 30,5 %

ČSSD: 12,5 %

Piráti: 12,5 %

ODS: 12 %

KSČM: 8 %

SPD: 7,5 %

Lidovci: 5 %

TOP 09: 4 %

STAN: 3 %

Svobodní: 1,5 %

Zelení: 1,5 %

Témata:  volební preference průzkumy volby Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy