Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD chybí sebereflexe současného vedení, říká Zimola ke své kandidatuře

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola se pro kandidaturu na předsedu ČSSD rozhodl, protože mu chyběla sebereflexe současného vedení. V čele strany by podle něj měl stát lídr, který má zkušenosti s prosazováním programu sociální demokracie z komunální a krajské úrovně.

Zimola připomněl, že předsednictvo strany ho loni na podzim vyškrtlo z kandidátky do Sněmovny s ohledem na nedořešený případ stavby jeho rekreačního domu v Lipně nad Vltavou. Na protest pak jihočeskou kandidátní listinu opustila řada dalších členů. "Přestože mi i nejbližší říkali, že mi to za to nestojí, tak jsem ze strany neodešel, nezahořkl a také do voleb mlčel, abych snad nebyl obviněn, že nějak můžu za volební výsledek," řekl dnes ČTK Zimola.

Výsledek voleb, ve kterých ČSSD jako do té doby nejsilnější sněmovní strana získala 7,27 procenta hlasů, však považuje za debakl. "Jen jsem s úděsem sledoval výsledek a čekal, že přijde nějaká reflexe stávajícího vedení. To se bohužel nestalo," uvedl. Definitivně se ke kandidatuře rozhodl ve chvíli, kdy ji ohlásil úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec.

Straníkům chce na mimořádném sjezdu v Hradci Králové 18. února nabídnout alternativu. "Zjednodušeně řečeno alternativu vítězného typu. Navzdory všem škatulkám a nálepkám, které mi mediálně byly přiřknuty, tak je nezpochybnitelné, že ve všech volbách, ve kterých jsem dosud kandidoval, jsem zvítězil," řekl. ČSSD přitom podle něj potřebuje ukázat, že může myslet na vítězství a postavit kvůli tomu do svého čela vítězné typy lidí.

V první řadě by se chtěl soustředit na podzimní komunální volby. Strana podle něj musí přesvědčit občany, že volit ČSSD má smysl, protože řada osvědčených zastupitelů pro ně pracuje, jejich problémům rozumí a zvládne je řešit.

V ČSSD podle Zimoly existuje řada názorových proudů, které jsou však všechny bytostně sociálně demokratické. "Povinností každého člena nového vedení musí být vyslyšet všechny tyto názory, diskutovat otevřeně. Možná i to je ten důvod, proč jsme s kolegy založili platformu Zachraňme ČSSD, jejímž jediným cílem bylo otevřít diskusi a umožnit všem těmto názorovým proudům uvnitř sociální demokracie vyjádřit se a ten názor vyjevit," uvedl.

Byl by rád, kdyby delegáti sjezdu do vedení vybrali úspěšné starosty či hejtmany. "Zkrátka lidi, kteří mají už něco odslouženo, za nimiž je práce v komunálu. Nikoliv ty, kteří si zatím zvykli jenom na život v poslaneckých lavicích," uvedl Zimola.

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy