Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola píše kolegům z ČSSD: Jsme ve stadiu klinické smrti, byli jsme už jenom směšní

Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola chce být předsedou ČSSD. Sjezd sociálních demokratů se rychle blíží, a tak se bývalý jihočeský hejtman na své spolustraníky obrátil dopisem. Co v něm píše?

Dle Zimoly bylo velkým problémem sociální demokracie to, že se strana sjednocovala až příliš. Tvrdí, že sobotkovské vedení umlčovalo názorové oponenty. Myslelo si při tom, že tato jednota dovede stranu k dobrým volebním výsledkům. „Naše strana je místo toho ve stadiu klinické smrti.“ píše Zimola.

„ČSSD a její politické vedení se v posledních letech dopustily řady závažných chyb.“ pokračuje exhejtman a namátkou zmiňuje reorganizaci ÚOOZ, „demisi-nedemisi“ premiéra Sobotky a nebo vytvoření tzv. volebního triumvirátu. „Byli jsme už jenom směšní. To je to nejhorší, co se může politikovi stát.“ myslí si Zimola.

Dle jeho názoru ve straně po prohraných sněmovních volbách neproběhla ani řádná debata. „Vyzýváme se k rezignacím a reflexím, obviňujeme se navzájem, obviňujeme voliče, kteří údajně nepochopili dobro, co jsme jim přinášeli. Namísto všude jinde normálního chlapského přiznání elementární politické odpovědnosti se vedení strany kroutí jako žížaly v krabičce.“ píše.

Zimola také připomíná, že byl jedním z mála sociálně demokratických hejtmanů, kteří dokázali svůj post obhájit i v krajských volbách v roce 2016. „Protože jsem si ale dovolil upozorňovat, kam se naše strana pod bývalým vedením nepřipouštějícím odlišný názor ubírá, a kritizoval jsem tento směr, stal jsem se, jak to tak v politice bývá, terčem dehonestační kampaně.“. Pokračuje hejtman.

Ten byl nucen loni odstoupit poté, co se objevily nejasnosti okolo financování a stavby jeho rekreační chaty. „Co naplat, že se žádné podezření nepotvrdilo. Co naplat, že policie vyšetřování ukončila, aniž by vznesla obvinění, protože k žádnému trestnému činu nedošlo. Moje pověst utrpěla šrámy, které se léčí pomalu.“ tvrdí Zimola.

Teď se ale exhejtman opět nabízí do služeb svým spolustraníkům. „Dlužím to straně za to, že mi dala možnost potkat velkou spoustu normálních a mně lidsky blízkých lidí se srdcem na správném místě.“ píše mimo jiné k důvodům své kandidatury na předsednický post Zimola. „ČSSD by měla především dát naději mladým lidem, aby svůj život začali dostupným bydlením. Pomozme lidem, kteří se dostanou do dluhové pasti. Pomozme obcím udržet na svém území základní služby pro obyvatele – poštu, malý obchod se základními potravinami.“ nastiňuje Zimola, jaké programové teze by měla razit „jeho“ sociální demokracie.

„Naše práce, milí přátelé, má smysl, když nás povedou lidé silní charakterově i intelektově. Lidé, kterým víc než o svůj osobní prospěch půjde o prospěch strany a voličů, kteří jí věří.“ píše bývalý jihočeský hejtman straníkům v závěru dopisu. Zde bude pro členy sociální demokracie oním „charakterním a intelektuálním“ vůdcem právě Zimola, uvidíme již příští víkend, kdy v Hradci Králové proběhne sociálně demokratický sjezd.      

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM) politika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy