Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura se za výroky omluvil, podle Babiše to stačí

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) omluvil za výroky o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku. Babiš to považuje za dostatečné.

Návrh nepodpoří ani předseda sněmovní frakce ANO Jaroslav Faltýnek. I podle něj se Okamura omluvil, předpokládá ale, že se omluví i na plénu Sněmovny.

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

Lidovci Okamuru kvůli jeho výrokům chtějí odvolat z funkce místopředsedy Sněmovny. Záměr podpořily i STAN a TOP 09, vstřícně se k němu staví také někteří zástupci ODS a ČSSD.

Faltýnek dnes dostal žádost o podporu odvolání Okamury z vedení Sněmovny a podpisové archy od lidovců. Novinářům řekl, že Okamura už se částečně omluvil. "Já předpokládám, že to udělá i na jednání Poslanecké sněmovny," doplnil. Sám Okamurovo odvolání nepodpoří. Jak se rozhodnou spolustraníci, nechtěl předjímat.

Témata:  Andrej Babiš Tomio Okamura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy