Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ŽIVĚ: Taxikáři protestují proti Uberu. Situaci monitoruje policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Na parkoviště u strahovského stadionu se dnes kolem 09:00 začali sjíždět řidiči taxi. Protest je namířen proti vládě a ministerstvům, která prý nic nedělají ve věci Uberu a dalších služeb.

Před desátou dorazilo zhruba 300 řidičů a další stále přijížděli. Podle organizátorů se taxikáři kolem 11:00 vydají pomalou jízdou směrem do centra města, přesnou trasu zatím nesdělili. Podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů půjde zřejmě opět o pomalou jízdu Prahou a nikoliv o blokádu některé z frekventovaných komunikací.

Situaci sledují republikoví i městští policisté a také dopravní podnik, aby v případě dopravních komplikací mohli zakročit. S ohledem na to, že zatím není jasná trasa protestu, budou na situaci reagovat operativně.

Sjíždějící se taxikáři mají na vozech vylepeny červené čtverečky, které označují jejich nesouhlas s fungováním služeb typu Uber. Kromě převážné většiny pražských taxikářů jsou na místě i kolegové z jiných krajů, například z Olomouce nebo Vysočiny.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Témata:  taxi Praha EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy