reklama

Filipe VI. nedávno oslavil padesátiny. Kromě přání k životnímu jubileu Zeman v dopise vyzdvihl "bezproblémové a přátelské vztahy" mezi Španělskem a ČR.

"Institut Cervantes, který jste před více než dvanácti lety se svou chotí Letizií v Praze slavnostně otevíral, se stal uznávanou vzdělávací a kulturní institucí, a výrazně přispívá ke sbližování našich národů, rostoucímu povědomí o kultuře hispanofonních zemí a šíření dobrého jména Španělského království," podotkl Zeman.

"Bylo by mi ctí a potěšením, kdybych Vás mohl přivítat na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů," napsal český prezident.

Během výkonu svého mandátu Zeman ve Španělsku nebyl, zavítal do Portugalska. Prezident ČR byl naposledy ve Španělsku na státní návštěvě v roce 2004, když zemi navštívil Václav Klaus.

V ČR byl Felipe VI. dvakrát, ještě jako následník trůnu. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy.