Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman pozval do Prahy španělského krále Felipa VI.

Miloš Zeman ve volebním štábu
Miloš Zeman ve volebním štábu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman pozval španělského krále na státní návštěvu České republiky. Uvedl to v gratulaci, kterou mu zaslal k narozeninám. S monarchou se Zeman krátce pozdravil v září 2016 v budově OSN při všeobecné rozpravě 71. zasedání Valného shromáždění OSN.

Filipe VI. nedávno oslavil padesátiny. Kromě přání k životnímu jubileu Zeman v dopise vyzdvihl "bezproblémové a přátelské vztahy" mezi Španělskem a ČR.

"Institut Cervantes, který jste před více než dvanácti lety se svou chotí Letizií v Praze slavnostně otevíral, se stal uznávanou vzdělávací a kulturní institucí, a výrazně přispívá ke sbližování našich národů, rostoucímu povědomí o kultuře hispanofonních zemí a šíření dobrého jména Španělského království," podotkl Zeman.

"Bylo by mi ctí a potěšením, kdybych Vás mohl přivítat na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů," napsal český prezident.

Během výkonu svého mandátu Zeman ve Španělsku nebyl, zavítal do Portugalska. Prezident ČR byl naposledy ve Španělsku na státní návštěvě v roce 2004, když zemi navštívil Václav Klaus.

V ČR byl Felipe VI. dvakrát, ještě jako následník trůnu. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy.

Témata:  Král Felipe VI. Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy