Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Česko byl loni rekordní zájem. Turisté více navštěvovali i jižní Moravu

Turisté v Praze
Turisté v Praze
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Počet přenocování hostů se v hromadných ubytovacích zařízeních ve 4. čtvrtletí 2017 meziročně zvýšil o 6,1 %, v tom zahraničních návštěvníků o 7,4 % a domácích o 4,2 %. Celkově se v tomto období ubytovalo o 7,9 % více hostů. Zahraničních turistů přibylo o 8,1 % a domácích o 7,7 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý rok 2017 hromadná ubytovací zařízení vykázala rekord v počtu příjezdů i přenocování. Hostů se ubytovalo více než 20 milionů, v hromadných ubytovacích zařízeních strávili přes 53 milionů nocí.

"Návštěvnost v loňském roce byla rekordní. Počet hostů v hotelích, penzionech a podobných zařízeních poprvé přesáhl 20 milionů. To bylo o 1,7 milionu víc než v roce předchozím. Kromě toho byl vloni překonán i rekord v počtu přenocování. Tento ukazatel poprvé překročil hranici 50 milionů," uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Asociace cestovních kanceláří v komentáři dodala, že pozitivní výsledky vykazují všechny regiony České republiky. Nejvíc se zvýšila návštěvnost v Jihomoravském kraji, a to o 14,6 procenta. "Více než desetiprocentní hranici ve zvýšení příjezdů dosáhly další čtyři kraje, a to Plzeňský, Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský," uvedla asociace.

Návštěvníků ze zahraničí bylo 10,2 milionu, domácích turistů přijelo 9,9 milionu. Nejvíc cizinců přijelo tradičně z Německa. Počet Němců se meziročně zvýšil o 3,9 procenta na téměř dva miliony. Druhé bylo Slovensko, odkud přijelo 688.000 hostů, kteří se v ČR ubytovali. Ve srovnání s předchozím rokem jich bylo o 7,2 procenta víc. Na třetí příčce se umístilo Polsko, odkud přijelo 578.000 hostů.

"Znovu oživující návštěvnost z Ruska vynesla tuto klientelu na čtvrtou pozici s meziročním nárůstem příjezdů o 35,3 procenta. Zvýšený zájem turistů z asijských zemí, z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu, byl patrný v průběhu celého loňského roku a pomalu se k nám začínají vracet také turisté z Ukrajiny," uvedli statistici.

Partner společnosti Deloitte Miroslav Linhart očekává, že počet turistů v příštích letech v ČR dál poroste. "Z pohledu ekonomického přínosu pro ČR je však důležitější než zvyšování počtu turistů důraz na zkvalitňování jejich struktury od spíše levné destinace k bohatší klientele, která bude více utrácet a trávit zde delší pobyt," dodal Linhart.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se počet ubytovaných hostů zvýšil o 7,9 procenta. Zahraničních turistů přibylo 8,1 procenta a domácích 7,7 procenta.

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 4. čtvrtletí loňského roku 10,5 milionu, tedy o 6,1 % více než ve stejném období předchozího roku. Domácí klientela navýšila v ubytovacích zařízeních počet nocí o 4,2 %. Počet přenocování zahraničních hostů se zvýšil o 7,4 %. V hotelech se počty přenocování meziročně zvýšily o 7,1 % a v penzionech o 6,2 %. V regionálním členění růst vykázala ubytovací zařízení ve všech krajích kromě Vysočiny. Nejvíce se dařilo provozovatelům v Plzeňském kraji, kde se meziročně počet nocí zvýšil o 21,1 %. Přispěli k tomu nerezidenti (+22,1 %) i rezidenti (+20,4 %). Dvojciferného růstu dosáhla ubytovací zařízení také v Jihomoravském kraji, informuje czso.cz.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 4,3 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 7,9 %. Počet nerezidentů vzrostl o 8,1 %, rezidentů o 7,7 %. Nejvíce hostů (1,6 milionu) se ubytovalo ve čtyřhvězdičkových hotelech, o 8,3 % více než v předchozím roce. Do tříhvězdičkových hotelů přijelo 1,3 milionů turistů, což představovalo zvýšení o 7,4 %. Penziony hlásily také 7,4% navýšení a 400 tisíc návštěv. Regionálně se návštěvnost zvýšila ve všech krajích, nejvýrazněji v již zmiňovaném Plzeňském kraji (o 19,6 %) a v kraji Jihomoravském (o 15,7 %).

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 478 tisíc, tedy o 3,5 % více než ve 4. čtvrtletí 2016. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili hosté ze Slovenska se 169 tisíci příjezdy, což představovalo zvýšení o 9,1 %. Na třetím místě se umístili turisté z Ruska (+23,0 %). Z deseti nejvýznamnějších zdrojových zemí se rovněž dařilo příjezdům z Číny s nárůstem o 25,7 % a hosté z Jižní Koreje navýšili své návštěvy v Česku meziročně o 20,4 %.

Témata:  turisté cestovní ruch Česká republika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.