reklama

Státní zástupce viní Čechmánka z podvodu. Podle obžaloby Čechmánek půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že své závazky nebude kvůli své tíživé finanční situaci schopen splácet. Způsobená škoda přesahuje podle spisu 15 milionů korun. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítl.

Čajánek dnes řekl, že Čechmánkovi půjčil sedm milionů Kč, které zpět nedostal. Na půjčku prý měli podepsanou směnku. "Peníze se nevrátily, potom jsem se v insolvenčním řízení přihlásil k pohledávce. V mezidobí jsme se bavili, jaká je situace. Věděl jsem, že Roman podniká, měl jsem přehled o tom, co se děje. Nemyslím si, že tam byl záměr mě podvést," uvedl Čajánek, který prý o Čechmánkových finančních potížích věděl.

Půjčené peníze prý Čechmánek následně předal tehdejšímu zlínskému advokátovi Milanu Holomkovi, který je měl zhodnotit. Holomek si později za podvody se škodou přes 233 milionů Kč vyslechl trest devíti let vězení.

O půjčku dvou milionů korun požádal Čechmánek v roce 2013 také Blaťáka. "V mém případě to nebyl problém, znám ho (Čechmánka) dlouho. Myslel jsem, že to bude všecko v pořádku, nevěděl jsem, že pan Čechmánek měl potom nějaké problémy. Řekl mi, že ta půjčka je na pivovar. Říkal mi, že nemá hotovost na účtu. Přišel jsem o své peníze," sdělil Blaťák.

Obžaloba souvisí s Čechmánkovým neúspěšným podnikáním, při němž se zadlužil. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl desítek milionů korun. Od roku 2013 je šestačtyřicetiletý muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Bývalý hokejista provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, už po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku.

Před soudem vypovídala i bývalá provozní Čechmánkova pivovaru. Svému nadřízenému údajně půjčila dva miliony korun. "Peníze byly použity na umoření dluhu u dodavatelů. Nemyslím si, že pan Čechmánek nechtěl zaplatit. Necítím se poškozena," řekla žena. Svou pohledávku prý později prodala za 400.000 Kč. "Kdyby neproběhla insolvence, tak ten pivovar si vede velice dobře. Uživil by se," doplnila někdejší provozní.